Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" освободи изпълнителния директор Атанас Добрев.

Д-р Лозана Василева е новият изпълнителен-директор на ДФЗ-РА.

Д-р Лозана Василева е дългогодишен кадър от системата на ДФЗ-РА. Tя е била директор на Областна дирекция ДФЗ гр. Пазарджик, информираха от там.

Атанас Добрев бе назначен на 14 юли, след тежките спорове между ръководството на фонда в лицето на предишния директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова с бившия министър на земеделието Димитър Греков.

Тогава земеделският министър и изпълнителният директор на ДФЗ подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг. Греков сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват земеделския министър в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

На 9 юли членовете на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", които присъстваха на заседанието в земеделското министерство, подадоха оставка. Такава обаче не хвърли Николов с мотива, че ако го направи това ще означава да предаде българските бенефициенти. Тогава Николов каза, че министър Греков му е поискал оставката не с аргументи, а с "общи фрази".

На 10 юли Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" освободи изпълнителния директор Мирослав Николов и зам.-изпълнителния директор Виолета Александрова. До назначаване на изпълнителен директор на ДФЗ-РА поста временно трябваше да бъде зает от заместник-министър Явор Гечев, но на следващия ден той обяви, че не е давал съгласието си да заеме тази позиция. Така на 14 юли назначен бе Атанас Добрев.