Обръщението до главния прокурор Сотир Цацаров, в което двойният убиец от дискотека „Соло” Илиян Тодоров съобщава, че е видял истинския извършител на двойното престъпление, е записано преди няколко месеца.
Проверка на IP адреса, от който е разпространено видеообръщението до Главния прокурор на осъдения на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло" Илиян Тодоров, е установила, че записът е правен поне преди няколко месеца.

Видеозаписът е качен в сайта за видеообмен YouTube от приятел на Илиян, който е признал, че го е получил преди няколко седмици, но не знае откъде и как. С Илиян са имали предварителна уговорка, че ще му прехвърли някакъв запис, който да разпространи в мрежата. Аверът на двойния убиец твърди, че не се е чувал с Илиян оттогава, но е спазил уговорката с него за записа.

Версията на помагача е, че Илиян очаквал присъдата му да бъде потвърдена, затова подготвил видеото по-отрано.

Разследващите смятат, че видеото е пуснато за заблуда, а е било изготвено още през април или май. Вече има получени данни, че лице, отговарящо на описанието на издирвания Илиян Тодоров е било засечено в страна от ЕС, с която България има партньорски отношения. В потвърждение на това в събота Окръжната прокуратура в Пловдив издаде европейска заповед за арест.

Преди да напусне страната, Тодоров е засичан в Перник, Пловдив и Варна, откъдето е препратил видео обръщението на своя приятел и се е уговорил с него кога да го пусне в оборот. Независимо от версията на неговите родители, че не са виждали сина си от месеци, Илиян е отишъл да се сбогува както с тях, така и при родителите на своята майка в Пловдив. При баба му и дядо му по майчина линия е и последния посочен от него актуален адрес.

Още преди да получи окончателната си осъдителна присъда от Върховния касационен съд заради убийството на 21-годишния Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека „Соло” през 2009 г., Тодоров е очаквал тази развръзка, са потвърдили и други проведени разпити.

Както е известно, на 18 април 2009 на ул. „Позитано” в столицата бяха намушкани вратарят на националния отбор по хокей и на отбора на „Славия” Въжаров и приятелят му Васил Александров, на 24 години, а трети младеж - Кирил Димитров, бе тежко ранен. Вратарят на националния отбор по хокей почина на място, а Александров - на път за болницата. Видеокамери близо до мястото на трагедията фиксираха номера на таксито, в което се мята убиецът на двете момчета.

Няколко дни по-късно за престъплението бе арестуван Илиян Тодоров, с чисто криминално минало до момента. Във видео обръщението си на английски и български език, адресирано до главния прокурор Сотир Цацаров и до Комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг, Илиян Тодоров твърди, че не е той убиецът, защото го е видял. Версията на убиеца е, че истинският извършител е бил близо до него и погледите им са се срещнали.

Тодоров не назовава човека, който според него е извършил кървавите деяния, но твърди, че е започнал да получава заплахи да не приказва още в първите часове след убийството, тоест преди полицията да го изнамери и арестува, а вестниците да съобщят името му.

Издирваният двоен убиец Илиян Тодоров е духнал навън, придружаван от неговата приятелка. Двамата са били видени последно във Варна, откъдето следите им се губят. Това е станало още през месец април, когато излезе първата осъдителната присъда от Апелативния съд в София през април тази година. Това потвърди и заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

Когато отишли на домашния му адрес в Перник, където живеят неговите родители, те заявили, че не са имали връзка и не са виждали сина си от една година насам. На ул. “Достоевски” 25 в Пловдив пък дядо му обяснил, че не е виждал внука си от май месец, когато са си взели сбогом с него, което потвърждава отново, че Тодоров е духнал още тогава, очаквайки върховната инстанция да потвърди присъдата.

Майката на убиеца обясни след обръщението му, че не вярва да е напуснал страната, защото „Илиян има забрана за напускане на страната и ако го е направил, това означава, че институциите не работят."

По думите на майката нейният син и негови приятели програмисти дали записа от камерите в софтуерна компания, която да избистри образа. „Тези момчета – твърди майката - са програмисти и поеха ангажимент да направят максималното, дадоха уверение, че биха могли да изчистят записа.”

Когато Илиян Тодоров се качва в таксито, боят между участниците продължава зад гърба му и това се вижда. Вижда се и лице, което извършва замахващи удари, което не е идентифицирано. Никой не го разпознава от участниците там.".

Майката замесва и още една фигура от ъндърграунда в скандала около нейния син, твърдейки, че в затвора Илиян Тодоров е бил заплашван от Тони Мамата, обяснявайки по този начин защо Тодоров запази мълчание 4 години, а се разприказва за мистериозния убиец чак сега, след окончателната му доживотна присъда.

Източници, близки до Мамата, опровергаха категорично хора на Златко Баретата да имат общо със случая „Соло“.

Потвърдиха обаче, че двойният убиец е влязъл в конфликт с Антон Савов, защото в ареста се опитал да му обясни, че след като е заклал двама, нищо не му пречи да стори същото и на Мамата. Според същите източници

Тодоров се държал като ненормален и си признал, че дъската му хлопа.

Според майката на Кирил Въжаров всичко във видеообръщението на убиеца от „Соло“ са лъжи и измислици. Версия има и майката на убития Васил Александров, която още от първото произнасяне на съда предупреждаваше, че убиецът се кани да бяга. С тази цел той се е изрусил и си е инжектирал в лицето ботокс. Според сигурни източници след априлската присъда пък е прибегнал и до още по-драстични мерки в частна клиника за естетична хирургия, където се подложил на операции, гарантиращи, че даже и родната му майка няма да го познае, ако се срещнат.