Изненадваща проверка на автомагистрала "Струма" са направили от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Тя е показала, че на обекта на Лот 4 не е имало машини и работници. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебния кабинет Николина Ангелкова, цитирана от Нова тв.

Тя уточни, че веднага е изискана спешна среща с директора на фирмата изпълнител на проекта, която ще се състои следващата седмица.

"На нея се очаква да бъде представена ревизирана строителна програма и ако нямаме уверение, че програмата е реалистична и че те ще мобилизират всички ресурси на място, договорът ще бъде прекратен", каза Ангелкова.

Направена е приоритетизация на обектите по ОП "Транспорт" за 2014 -2020. Общият ресурс е 1,9 млрд. евро с национално съфинансиране, което е 15%. Един от проектите е Лот 3 на АМ "Струма", който ще се реализира като тунелен вариант.

Друг важен проект е реализирането на цялата магистрала "Хемус" от Ябланица до Шумен на стойност 780 млн. евро.

Министърът даде уверение, че проектът за магистрала „Марица” ще приключи в рамките на допустимост на разходите, до края на 2015 година. Фирмата строител е представила ревизиран план, но ще плати неустойки за закъснението.

Ангелкова обяви също, че в момента се работи по прекратяване на три договора – един пътен и два железопътни. Управляващият орган ще извършва проверки на място два пъти в месеца и ако е необходимо, ще се осъществяват инцидентни проверки.