Смъртта на милионера Клаус Запф през миналата седмица натъжи цяла Германия. Ексцентричният бизнесмен, които винаги е разполагал с милиони, всъщност живееше доста скромно по свой избор, пише Oddity Central, цитиран от profit.bg. Това, заради което сънародниците му го харесваха най-много, бе щедрата му душа.
Той дарява по-голяма част от парите си, докато в същото време живеел само с еквивалента на около 500 долара на месец. “Не ми трябват никакви пари. Те само ни правят неравни,” казваше Запф. “Наоколо има толкова много идиоти с пари, не ви трябва още един.”

Запф, които почина на 62-годишна възраст, успява да натрупа състояние от компанията си за преместване на име Zapf Umzüge, която той често нарича ‘Най-добрата компания за преместване в Западен Берлин. Транспортните средства на компанията в отличителните жълти и сини цветове са доста разпознаваеми по улиците, докато товарят и разтоварват вещи из цяла Германия и по света.

Въпреки че капитализмът го прави богат, Запф бе почитател на социализма. Той се възхищавал толкова много на тази идеология, че в двора на централата на компанията с Кройцберг имал статуя на Владимир Ленин.

Запф се мести в Западен Берлин като млад, защото това е един от малкото градове, които позволявали на младежите не ходят в армията. След това записва да учи Право в университет. Висшето обучение обаче не задържа за вниманието му за дълго и той напуска университета, за да създаде собствена компания за преместване през 1975 г. Започва като купува стар микробус и предлага услугата на много по-ниски цени от конкурентните компании. Въпреки че не можел да кара сам микробуса, той бързо наема хора и започва да премества мебели.

Компанията му се разраства бързо, а с това се увеличава и богатството му. Вижте още: 15 богаташи, които няма да завещаят парите на децата си Въпреки огромното му състояние, Запф избира да живее в малък апартамент и да получава заплата, която едва покрива най-основните му разходи. Той живее като най-обикновен човек от средната класа. За да свързва двата края, Запф събирал и връщал празни бутилки и пазарувал в супермаркети, предлагащи ниски цени.

Запф никога не си е купувал собствено жилище, защото смятал че така ще допринесе за ценовата спирала и обикновените работници няма да могат да си позволят приличен дом. Той винаги се обличал скромно и въпреки че ръководел транспортна империя, никога не е имал шофьорска книжка.

Зад опърпаната външност на Запф обаче се криел доста находчив бизнес ум. Той прогнозира правилно, че столицата на страната ще се премести от Бон в Берлин след падането на Берлинската стена. По тази причина изгражда депо именно там, с което успява да завземе голям дял от пазара. Компанията на Запф има около 600 служители и над 60 000 клиенти на година.

Запф, който е има две предишни брака, умира от сърдечен удар на 20 август, докато е на третия си меден месец. Това е вторият му сърдечен удар за 14 години. По време на последното десетилетие от живота си той има много малко публични изяви. “Последното ми преместване ще бъде в гробището в Епинген,” казва той в последното си интервю от февруари.