В документа „Визия 2020: България в НАТО и Европейската отбрана“ няма термин „военна заплаха“, има термин „риск за сигурността на България и Алианса и заплаха за нашата сигурност“. Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Това е оценка, която се изработва в рамките на НАТО с участието на България. Терминът е превод от английски, а думите се вадят от контекста, каза още министърът.

Терминът конвенционална война не означава реална война. „Информационна война" е част от средствата за натиск, които са извън конвенционалните методи за водене на война, обясни Велизар Шаламанов.

Самият доклад „Визия 2020“ представлява военно-технически документ и е първа стъпка към изграждането на способности и необходимостта от увеличено финансиране за тези способности, посочи Шаламанов.

От думите му стана ясно, че думите, предизвикали скандал у нас, са буквален превод от Information wars.

Този документ започва с два кратки текста, свързани с оценката на средата за сигурност, която е споделената оценка в Северноатлантическия алианс, и втора част – икономическите аспекти на инвестициите в отбраната, която е споделената оценка на Съвета по отбрана и сигурност на Европейския съюз от миналата година, подчерта военният министър.

„Прецизирането на началните текстове, свързани с оценката на средата за сигурност и икономическата ефективност, е въпрос, който трябва да бъде по-широко консултиран с ресорните министерства на външните работи и икономиката. Документът е представен на премиера в рамките на Съвета по сигурността и по негово разпореждане започва по-задълбочено съгласуване на ниво министри. Не може да има предварително съгласуване на документ, който се изработва на експертно ниво. Съгласуването започна в сряда и тече в момента“, обясни министър Шаламанов.

Не считам, че има противоречия между президента и премиера, каза още Шаламанов.

„Аз не бих си позволил да коментирам думи ничии думи – нито на политиците ни, нито на премиера. Изпълнявам решенията на Министерски съвет“, поясни Шаламанов.

Той заяви, че до момента не е постъпила реакция от нито един наш съюзник в НАТО. „Ние не участваме в предизборната борба и изказванията на политически партии в този аспект са неуместни. Ние имаме ДАНС и нейна задача е да следи за „информационната хибридна война“. Няма да коментирам политически партии, когато сме в предизборна ситуация, ще повторя“, заяви военният министър.

„Основно задължение на специалните служби е да разкриват всякакви опити и рискове за сигурността на България“, посочи още Шаламанов.

В заключение той заяви: „Моето мнение е, че по данните, които са налични в щаб квартирата на НАТО – има сериозни данни за намеса на Русия в помощ на сепаратистите в Украйна, което е недопустимо“.