Цената на тока ще поскъпне от 1 октомври, прогнозира Еленко Божков, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)пред БНТ.

Няма да подам оставка, това е личен акт, но смятам, че ще ме сменят заради съмнения за конфликт на интереси, каза още Еленко Божков.

Служебният кабинет поиска в сряда оставките на председателя на ДКЕВР Боян Боев и двамата членове на регулатора Лиляна Младенова и Еленко Божков заради съмнения за конфликт на интереси. Боев и Младенова подадоха оставки в четвъртък след разговор със служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, но Божков отказа. Членовете на регулатора са с 5-годишен мандат и единственият начин да бъдат сменени е наличието на конфликт на интереси за заеманата длъжност.

Според Търговския регистър Еленко Божков е съдружник в събирателното дружество "Еленерго – Спасов и сие". Преди да стане член на ДКЕВР през юни 2013 г.е бил управител на "Пирин Ват", в което мажоритарен собственик е бившият депутат от БСП Кирил Добрев. Той е бил и акционер в вината от акциите в консултантската фирма за енергийна ефективност "Енерджи сейвинг", които обаче продава, когато става член на ДКЕВР, показва справка в Търговския регистър.

Нямам конфликт на интереси, готов съм да се подложи на детектор на лъжата, каза Еленко Божков. Той допълни, че днес ще сезира Комисията за конфликт на интереси с искане да бъде проверен.