С делегацията от финансови експерти на Брюксел обсъдихме възможните решения за казуса КТБ и стигнахме до съгласие да се даде достъп на вложителите до част от парите им, в рамките на 1000-2000 лева още през септември. Това заяви пред bTV финансовият министър на служебното правителство Румен Порожанов.

Темата за КТБ е една от най-болезнените за страната в момента, смята Порожанов. Според него, истинското състояние на търговската банка се знае само от БНБ и квесторите, които тя е изпратила в нея.

КТБ има една ликвидност и вложителите в нея трябва да получат достъп до парите си в рамките на тази ликвидност, уточни служебният министър. Той потвърди, че от Брюксел са поискали план за преструктуриране и от получилата подкрепа от БНБ Първа инвестиционна банка.

Става дума за преструктуриране на кредитния портфейл, поясни той, като целта е да се повиши ликвидността и на тази българска банка.

„Решенията, които ще се вземат за КТБ, трябва да са на пазарна основа, нашето желание е трезорът да заработи и да не се стигне до загуба на пари от фирми и граждани”, каза още министърът.

Според него, числото 5 милиарда лева загуба е доста високо и едва ли е реалната цифра. Порожанов съобщи, че е говорил с Иван Искров и подуправителите на БНБ по казуса с КТБ. Те са казали, че са спазили закона и това не бе коментирано от финансовия министър.

До две седмици Оманският държавен фонд трябва да внесе предложенията си за стабилизиране на поставения под специален надзор трезор, каза още Румен Порожанов.