Гроздовата реколта на някои места в страната е почти 100% поразена заради обилните валежи. Това беше отчетено в открития ден по лозарството, организиран от Института по лозарство и винарство в Плевен.

Там, където гроздопроизводителите са извършили навременна растителна защита, до голяма степен гроздето е запазено. Повече е пострадало десертното, което заради ранното съзряване е по-чувствително на болести, обясни доктор Николай Генов от института пред БНР.

Има някои болести, които се срещат не всяка година, като мана оидиум, а са характерни само за определени условия и тази година е такава, че когато в началото на развитието на лозята валят дъждове, дори да не са много обилни тези дъждове, но да има дъждове, тогава се осъществява заразяване при болести като ескориоза, като черно гниене - антракноза. Ако няма дъждове в този период, след това и да вали много, те не се разпространяват, обясни експертът.

Засега производителите отказват да говорят за цени, защото се тревожат, че заради ниските добиви, няма да могат да покрият разходите си. Плаши ги и друго. Високите цени на нашето грозде може да засилят вноса на сладкия плод. Институтът по лозарство и винарство в Плевен започна продажбата на десертно грозде по два лева за килограм.