Когато лятото си отиде и децата се връщат в училище, настъпват един от най-тъжните дни за нашите четириноги домашни любимци.

Ново проучване откри, че кучетата чувстват човешки емоции на страх и тъга, когато техните малки собственици се върнат в класната стая.

Изследването е проведено от ветеринарният лекар Ник Додман от Масачузетс. Той открил, че много от всички 80 млн. кучета в САЩ изпитват страх от раздяла. Често най-добрият приятел на човека изпитва ужас от това да не бъде изоставен завинаги, заради което започва да вие, хленчи, скимти винаги, когато неговите собственици излязат и го оставят сам.

При по-тежките случаи на депресия се наблюдава буйстване от страната на любимците, които драскат по врати, късат завеси и ядат мебели. Не си мислете, че кучето ви е непослушно и прави пакости, защото това поведение показва само, че то е тъжно. Много от кучетата отказват да ядат, докато не се върнат собствениците им. "Забележете, че ще има буен поздрав с махане на опашка и радостен лай, когато детето ви се върне от училище. Тогава кучето веднага ще отиде при паничката си за храна", обясни ветеринарят.

Лекарят съветва, когато започне новата учебна година, да се опитате да облекчите тревогата на кучето си с повече внимание, игра и лакомства.