Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова са се съгласили да подадат оставки.

Решението им идва след разговор с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, съобщиха от МИЕ. По-рано днес от ДКЕВР заявиха в официално съобщение, че не са налице обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия.

От МИЕ допълват, че другият зам.-председател на ДКЕВР, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение. Поради съмнения за конфликт на интереси, служебното правителство смята за редно Еленко Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР, заявяват от министерството на Щонов.

От МИЕ отново припомнят, че още през месец май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор бе именно укрепване капацитета на ДКЕВР. Нещо повече – в свое писмо до българското правителство от 4 април 2013 г. европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, "които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора". Служебното правителство е убедено, че екипът на ДКЕВР трябва да работи безпристрастно, ефективно, икономически обосновано и в полза на българските граждани.

БГНЕС припомня, че вчера служебният кабинет на Георги Близнашки поиска оставките на председателя на ДКЕВР Боян Боев и на още двама членове на комисията – Лиляна Младенова и Еленко Божков. Като причина за това искане бяха посочени тежките проблеми в енергетиката, които се дължат на поредица от непоследователни решения, задържането на цените на тока и системното натрупване на грешки.

Вчера енергийният министър Васил Щонов обяви, че Боян Боев е в конфликт на интереси, тъй като преди да оглави регулатора е бил в ръководството на Български енергиен холдинг. Впоследствие и решенията на ДКЕВР са били в полза на държавните компании.

Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков бяха назначени от предишното правителство с 5 годишен мандат.