"Август е активен месец за полицията в Благоевград, защото тогава узрява канабисът. Годишно в областта се отглеждат около 20 тона, а само преди дни бяха унищожени 15." Това каза за предаването "12+3" на "Хоризонт" директорът на ОД на МВР в Благоевград Васил Митов.
"Цялата акция е съвместна с "Гранична полиция", защото територията, на която намираме тези наркообразуващи култури, се намира в района на граничната зона. Петрич и Сандански са с приоритет, защото там климатът е най-подходящ, но намираме такива ниви и в Благоевград. Миналата седмица намерихме две такива ниви и в близките села", каза още той и добави:
"Характерно е, че вече не се сади в частни имоти, частни дворове, както беше преди години, а в държавен горски фонд, където почти няма откриване кой отглежда растенията. Нивите се правят високо в планината, между дърветата и затова се използва специализирана техника и хеликоптери."
"По резултатите от нашата дейност може да се съди каква ще бъде цената на сухия канабис наесен. Ако килограм сух канабис върви по около 5000 лева, значи сме успели да унищожим достатъчно количество и да вдигнем цената. Ежедневно на територията на областта се задържат хора, които продават канабис. Полизията прави всичко възможно да ги вкара в съда", каза още той.