Силите на проруските сепаратисти от т. нар. Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна включват „около 3-4000 руски доброволци“, съобщи премиерът на ДНР Александър Захарченко, в обръщение, излъчено от телевизия „Росия 24“.
„Мнозина от тях си заминаха, но повечето останаха“, добавя Захарченко.

„Днес задават твърде много въпроси как е станало армията на ДНР да се превърне от разпокъсани полупартизански отряди в мощна военна организация, способна не само да се противопостави на украинските въоръжени сили, но и да ги побеждава на бойното поле... Киев и Западът повтарят за руско военно нахлуване, за да оправдаят някак масовите поражения на украинската армия вече от месеци насам. Никога не сме крили, че сред нас има много хора от Русия, без чиято помощ щеше да ни бъде много тежко, по-трудно би било да воюваме“, каза Захарченко.

По думите му на страната на отцепниците се бият и мнозина бивши професионални военни от Русия.
„Сред нас воюват и днешни военни, които вместо отпуск са пристигнали у нас, за да се борят за свободата ни. Това е присъщо само на руснаците“, казва той, напомняйки според ИТАР-ТАСС за събитията в Сърбия от края на 90-те.

Сред доброволците от Русия „за жалост има и загинали“, признава премиерът на т. нар. Донецка народна република.
Междувременно вчера украинската Служба за държавна сигурност съобщи, че властите са
заловили още един руски войник в източната част на страната.

Във вторник Киев съобщи, че в страната са били задържани десетима руски военнослужещи. Според Москва те „са пресекли границата случайно“.
Заловеният войник признал, че руснаците оказват военна подкрепа на сепаратистките бунтовници, съобщи Ройтерс.

Според съобщението на Служба за държавна сигурност войникът, 19-годишен редник от моторизирана стрелкова бригада на руските въоръжени сили, разказал по време на разпита, че неговата военна част снабдявала сепаратистите с военна екипировка, включително ракети „Град“ и бронирани машини.
Руските власти проверяват медийните съобщения за погребения на парашутисти, убити при сражения в Украйна, заяви говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, цитиран от АФП. Тези информации „трябва внимателно да бъдат проверени, преди да се правят някакви изводи от тях“, добави той.

Независими руски медии съобщиха за тайни погребения на двама парашутисти в Северна Русия, чиито близки твърдели, че покойните са били убити в Украйна, където Русия официално не е изпращала войски. Според опозиционната телевизия „Дожд“, неправителственият Комитет на войнишките майки в Русия е направил списък с имената на 400 войници, ранени или убити в съседната бивша съветска република.

Русия винаги е отричала твърденията на Киев и Запада, че е изпратила бойци да се сражават на страната на сепаратистите в Украйна.

Евентуалното присъствие на руски войници в Източна Украйна би било недопустимо и неприемливо, заяви днес френският президент Франсоа Оланд пред посланици на Париж в чужбина, събрани в столицата. Оланд настоя Русия да зачита суверенитета на Украйна и да спре подкрепата си за сепаратистите.
Посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайът обвини Русия, че е директно замесена в сблъсъците
между проруските бунтовници и правителствените сили в източните региони, предаде АФП. „Все повече руски войски се включват пряко в битките на украинска територия“, пише Пайът в „Туитър“. Той добавя, че Москва вече е пряко замесена в сблъсъците и е изпратила в Източна Украйна най-новата си зенитна система, включваща „Панцир-С1“.

Британският в. „Телеграф“ пък съобщава, че
гръцки неонацисти се бият на страната на крайнодесни елементи в Украйна.

Журналист на британския вестник се позовавал на командира на прочутия батальон „Азоф“, който казал, че в редиците на неговите бойци имало гръцки, ирландци, италиански и скандинавски неонацисти, които воювали срещу проруските сепаратисти.

Според агенция Риа Новости в района на ДНР имало въоръжени гърци, които се биели заедно с бунтовниците. Основната им цел била да защитят етническите гърци, които живеят в района.