Учени изненадващо доказаха, че мъжете са по-романтични от жените, пише сп. "Ел".

"Романтизмът", както го наричат психолозите, се дефинира като "виждането за една връзка, в която любовта е най-важният критерии при избора на партньор". Тези, които имат силно романтично разбиране за любовта вярват, че можем да изпитаме само една истинска любов в живота си. Но дали има различия между мъжете и жените по този въпрос? За да открият отговора на този въпрос, учените направили психологичен тест за измерване на романтиката при двата пола, известен като "Romantic Beliefs Scale".

Анкетираните трябвало да отговарят на въпроси за това според тях само една истинска любов ли имаме, биха ли преборили всички пречки в името на някого и вярват ли, че на Земята има човек, който е идеален за тях, който ще ги разбира, подкрепя и обича. Изненадващо мъжете постигат по-високи резултати от жените. Но възможно ли е наистина представителите на силния пол да бъдат безнадеждни романтици?

Д-р Гвендолин Сеидман казва, че мъжете всъщност са много по-романтични от жените. За да илюстрира теорията си, тя показа резултатите от тестовете, според които повече мъже вярват в любовта от пръв поглед и обикновено първи казват "Обичам те". Те също така отдават по-голямо значение на страстта в една връзка, отколкото жените.

"За да може да се разберат разликите между половете, трябва да се насочим и към еволюционната психология. Жените са склонни да бъдат много прагматични, когато става дума за търсене на партньор. Именно затова те вярват, че любовта трябва да се развива с бавни темпове. Те се нуждаят от повече време да решат дали да се впуснат в някоя връзка или не. Според еволюционната теория, жените трябва да бъдат селективни, когато избират партньори, което е обяснимо с биологичната нужда. Именно затова отношенията от типа "любов от пръв поглед" може да ги обвържат с неподходящ партньор, а това да доведе до не толкова здрави потомци.

От друга страна мъжете, които имат по-висок биологичен потенциал от еволюционна гледна точка, нямат толкова голяма нужда да бъдат внимателни в избора си на партньор. За това те много по-бързо и лесно се влюбват. Фактът обяснява и защо те са по-склонни към романтика от прагматичните жени.