26 млн. лева е недостигът в Министерството на образование. Това обяви пред БНР служебният министър на образованието Румяна Коларова. По думите ѝ в известна степен ще има обществени поръчки, които ще бъдат забавени или спрени, за да може дефицитът да се балансира. Другата причина е, че някои от обществените поръчки са започнали по порочна процедура, но това не винаги означава някаква преднамереност. Броят на тези поръчки обаче далеч не е голям.

Министърът обяви още, в началото на следващата седмица ще има специална пресконференция по темата. „Имаме и допълнително открит недостиг, който е около 7 милиона, което означава, че общият недостиг е 26 милиона“, коментира тя.

Увеличението на учителските заплати ще бъде гарантирано от 1 септември, заяви още Коларова. „Разбира се, в много голяма степен то зависи от начина, по който директорите управляват делегираните бюджети. Много често се говори, че това увеличение не е голямо, но всъщност то е 5%“, заяви тя и допълни, че навсякъде по света това е голямо увеличение е голямо и важна стъпка. Синдикатите също са на това мнение и подкрепят 5-процентното увеличение, обяви министърът.

Служебният министър обяви още, че ще посети Мизия през следващата седмица, за да оцени доколко децата, които ще учат в тези училища, ще имат нормални условия, при които да започнат учебната година.

"Това е проблем, защото вече сме направили точно оценка как ще организираме учебния процес, как ще гарантираме достъпа до сградите, осигурили сме и учебни материали – учебници и други помощни материали.