Минималната работна заплата спокойно може да е 400 лева, без това да доведе до промяна в заетостта, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалните въпроси Йордан Христосков пред bTV. "Всеки обслужва някакви интереси, да сме наясно", поясни министърът след като заяви, че дори през ум не е минавало на експертите да вдигат рязко осигуровките от догодина. "Не намирам нормално работодателски организации да твърдят, че ако скочат осигуровките, ще се увеличи сивия сектор", заяви социалният министър.
Според него увеличението на осигуровките е слух, който се разпространява без основание. "НОИ направи разчети с колко би трябвало да се увеличи осигурителната вноска.Това са 7,3 процентни пункта. Никой не е мислил с толкава да се увеличат осигурителните вноски от 1 януари 2015 г. Работодателите нададоха вой, това е смешен, излишен плач. Евентуално биха постъпили предложения с 1-2 процентни пункта за фонд "Пенсии" и фонд "Безработица". С 1 % ФОНД Безработица не могат да се плащат обезщетения на над 100 000 души," каза Христосков.

Днес има заседание на Консултативния съвет, ще предложим различни варианти за пенсионната възраст. "Предлагам автоматично увеличаване , съобразно нарастване на продължителността на живота. Няма да бъде 1 година или 4 месеца", каза вицепремиерът по социалните дейности.

За пострадалите в Мизия Хрискосков бе категоричен, че първата роля на държавата е да осигури покрив. "Къщите не могат да изсъхнат, трябва да се помогне и за покъщнината на хората. Трудно ми е да преценя колко милиона ще отидат за Мизия", допълни той.