"Банковата ни система е в много сериозна, критична ситуация" и са необходими спешни мерки за да се избегне кризата. Това предупреди бившият премиер Иван Костов пред бТВ.

"Тясната пътека", която трябва да се извърви, за да се избегне кризата, включва незабавни преговори с инвеститорите, които искат да оздравят затворените Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка "Виктория", нов управител на БНБ и актуализация на бюджета, веднага след избора на новия парламент, посочи Костов.

Ако това не се случи страната ще бъде в "изключително критична ситуация" в периода 27 ноември – 20 декември, предупреди бившият премиер. "Някои смятат, че пусната по улея шейната ще стигне до финала, няма да стигне, ще изхвърчи", обрисува метафорично какво ни чака Костов.

В посочения от Костов период изтича максималният срок от 6 месеца, в който двете банки могат да останат затворени. Освен това именно в този период ще трябва да се погаси емитираният на пожар 1.2 млрд. лв. вътрешен дълг за спасяването на Първа инвестиционна банка (ПИБ) в началото на юли. Отделно в края на годината ще е ясна каква ще е дупката в бюджета, която ще надхвърли дефицит от 3% от БВП, ако няма актализация на бюджета, сочат всички разчети на финансовото министерство и на експерти.

Костов заплаши, че ако не бъдат взети спешните мерки и страната бъде оставена да изхвърчи от улея, както се изрази образно, тогава той ще назове поименно виновните това да се случи. 

Бившият премиер уточни изрично, че предупреждава за това какво ще се случи, защото е "загрижен за финансовата и банковата система". "Това е делото на живота ми... Венецът на моите усилия", каза Костов.

Той беше премиерът, който извади България от финансовия колапс, сполетял страната през 2007 г. след управлението на БСП начело с Жан Виденов.

Костов посочи, че знае какво е решението за спасяването на КТБ, "защото в ръцете ми са загинали 14 банки", успешно е приватизирал няколко, които в момента са "гръбнака на банковата система".