Дейвид Камерън е под силен натиск за по-строги мерки срещу социалния туризъм в ЕС, след като Германия обеща да започне да гони имигрантите, злоупотребяващи със социалната система, пише Daily Express. Вчера Берлин разкри серия от мерки, имащи за цел ограничаване на наплива от Румъния и България. Те включват депортиране на чужденци, уличени в злоупотреба, последвано от забрана за влизане в страната за следващите пет години.
Британски депутати призоваха за въвеждането на същите правила на Острова. „Ако Германия може да го направи, значи и ние можем”, каза Дейвид Нътал от торите. „Ако хората идват тук, за да извършват престъпления спрямо социалната система, те трябва да бъдат депортирани, без значение какво може да мисли Европейският съд. защо трябва да осигуряваме покрив на онези, които източват страната?”, каза още той.

От своя страна бившият министър по социалните въпроси Франк Фийлд каза, че правилата трябва да покриват всички чуждестранни престъпници, а не само злоупотребилите със социални помощи.

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер се включи в антиромската риторика, като предложи мерки за затягане на регулациите за имигрантите от ЕС и обвини в злоупотреба със социални помощи идващите в страната граждани на България и Румъния, пише британският в. Morning Star.

Де Мезиер информира, че, кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел предлага ограничение на престоя на гражданите на ЕС, които не работят, на шест месеца. В допълнение към това, европейците, които се подозират в злоупотреби с германската социална система, може да им бъде наложена забрана да влизат повторно в страната.

„Свободата на движението е важна част от европейската интеграция, зад която ние заставаме изцяло”, каза германският министър. „Това обаче не означава, че трябва да затваряме очите си за проблемите, които произтичат от нея”, добави той. По думите му, новите регулации са подобни на вече приетите от други страни от ЕС.

Германските медии подчертават ужасяващите условия, при които много роми са принудени да живеят, и незаконно ниските заплати, които им се дават от работодателите, но правителството възнамерява, да накаже жертвите, а не извършителите, допълва Morning Star.

The Financial Times акцентира върху намеренията на Германия да ограничи детските надбавки за имигрантите от други страни-членки на ЕС до нивата в техните страни. Тези предложения се обмислят от правителството на канцлера Ангела Меркел в отговор на широкоразпространените опасения заради имиграцията от Източна Европа.

Предложението, засягащо родителите, които оставят децата си в своята родина, за да работят в Германия, повтаря призива на британския премиер Дейвид Камерън за реформи в превеждането на детски надбавки зад граница. Думите на Камерън, с които визираше поляците, провокира гневна конфронтация с полското правителство.

Както десните популистки партии успешно експлоатират темата за имиграцията, други правителства в Европа, включително Австрия и Холандия, също целят да успокоят безпокойството сред обществото, като обмислят налагане на ограничения на европейските имигранти. Високопоставени чиновници от ЕС гледат на германските планове за ограничаване на свободата на движение като потенциален модел за европейска реформа.
Великобритания може да затегне още правилата за получаването на социални помощи от имигранти, след като Германия започна акция за ограничаването на социалния туризъм, пише Daily Mail и подчертава, че правителството на Ангела Меркел ще депортира всички граждани на ЕС, които злоупотребяват със социалната система, и ще забрани на най-сериозните провинители да влизат в страната за период до 5 години.

Новината предизвика призиви към британското ръководство да последва примера на Берлин, а Даунинг стрийт заяви, че обмисля допълнителни промени в правилата за получаване на помощи на Острова.

Предложеният закон обещава да изкорени злоупотребите с детските надбавки и включва ефективни присъди за срок до три години за имигрантите, заявили недействително жителство.

Всеки, който желае да остане в Германия за повече от шест месеца, ще бъде задължен да доказва, че има работа или че има вероятност да намери такава. Ще бъдат предприети мерки и по отношение на хората, които заявяват, че са самонаети, за да получават помощи и облаги, обяснява Daily Mail.

Daily Express обаче предупреждава, че срещу новите мерки неизбежно ще има оплаквания от еврократите в Брюксел, които силно се противят на всички мерки, които може да повлияят правилата за свободно движение. Това обаче е борба, с която Дейвид Камерън, британският премиер, трябва да се нагърби и трябва да спечели. Ако германците могат да въведат тези закони, няма никаква причина ние да не можем, коментира британският вестник.