Организация на евреите в България "Шалом" почете Валери Петров със специално обръщение и снимки от снимки от последната среща с представители на еврейската общност в Еврейския културен дом в София тази година.
"С голямо прискърбие научихме за кончината на големия български поет, драматург, сценарист, преводач, и наш сънародник Валери Петров. Цялата еврейска общност скърби за големия хуманист, родолюбец и борец срещу омразата и несправедливостта. Валери Петров ни завеща мъдрост, оптимизъм и в най-трудните моменти, вяра в доброто и респект и възхищение от красотата на малките неща в живота. Ще ни липсваш и ще те помним, скъпи Валери!", написаха от "Шалом".

Към съборезнованията на организацията на евреите в България се присъедини и регионалната организация на евреите „Шалом“ – София, Централният израелтянски духовен съвет, Сдружение „Джойнт” – България, Фондация „Роналд С. Лаудер” – България.

Съболезнователно писмо до семейството на Валери Нисим Меворах изпрати и АБВ. "България днес изпраща една ярка личност, един мъдрец, който проповядваше доброта, толерантност и чувство за национална гордост. Сигурни сме, че това послание ще бъде авангард в мисълта и поведението на бъдните поколения Българи!", пишат от партията на Георги Първанов.

"Загубихме изключителен поет, творец и невероятен човек. Сигурен съм, че в тези тежки моменти думите не могат да облекчат болката. Но също така съм убеден, че трайната следа, която акад. Петров оставя в съзнанието ни, в българската литература и култура, с всяко свое произведение и с цялостната си дейност и творчество, ще бъде утеха“, написа в писмото си до семейството Бойко Борисов.

Експремиерът Пламен Орешарски се сбогува с поета във Фейсбук. "Валери Петров. Това сякаш казва всичко. За него "Точка първа" бе българското слово и България. Дали превеждаше Шекспир или Гьоте, дали редеше белия стих по своему, той неизменно бе верен на себе си, на гениалния си талант и остро социално чувство. "На малкия остров"," Когато розите танцуват“ създаваше своята
„Импровизация“, за да даде "Меко казано" "Честна мускетарска" и да си остане за нас един вечен "Рицар без броня", който се отправи днес на своите " Разходки с ангела", но дори и в тази "Бяла приказка" не спира да казва "Театър, любов моя“ и да ни пита "С любов и нежност" „Откъде се знаем?“. И ще остане неговият завет към обществото ни:То трябва да бъде не само по-социално, но съвсем друго, ново, по-човечно и достойно за Човека...Поклон!", написа той.

Бившият председател на БСП също използва социалната мрежа, за да се сбогува с поета. "В своето творчество той накара читателя отново да преживее трепетите на първата любов, да вдъхне надежда, което могат само магьосниците на словото. На всички ще ни липсват неговите житейски прозрения, които ни поднасяше тихо, с надежда и вяра в любовта. Поклон, приятелю!”, написа той.