Apple планира да пусне на пазара най-големия досега iPad, като се очаква производството на да започне в началото на следващата година, твърди агенция „Блумбърг“.

Според неназованите източници, на които изданието се позовава, новият таблет ще бъде с размер 12,9 инча. За сравнение, досегашните iPad-и варираха между 7,9 и 9,7 инча. От повече от година компанията от Купертино работи с различни доставчици по новата линия устройства, коментират още източниците.

Изпълнителният директор на технологичния гигант Тим Кук прави всичко възможно да раздвижи серията iPad. Продажбите на таблети, които са вторият най-добре представящ се продукт на Apple след iPhone, се понижиха две поредни тримесечие. Причината за това е липсата на нови модели и навлизането на все повече смартфони с близки до тези на таблетите екрани.

Доставчиците на Apple наскоро започнаха с производството на обновена версия на 9,7-инчовия iPad, като се очаква скоро да стартира и работата по нов вариант на iPad mini. Най-вероятно устройствата ще бъдат пуснати по-късно през годината, за да могат да бъдат реализирани по-високи печалби около празниците.

По-голям iPad, по-голям iPhone

Според източниците на „Блумбърг“ следващото поколение iPhone, което се очаква на 9 септември, също ще има по-голям екран. Твърди се, че популярният смартфон ще бъде в два варианта – 4,7-инчов и 5,5-инчов.