Порят 5-метров крокодил в центъра на панагюрското село Баня. Сензационната новина на местен сайт взриви нета и накара мнозина любители на силни усещания да се заровят в картата на България и да открият местонахождението на средногорското селце. Само за часове историята набъбна с редица детайли - как петима борели неустрашимо гигантското влечуго, други го деряли, а наоколо се носела невъобразима миризма, съобщава "Марица".
Местното население се скрило зад дуварите, уплашено от огромната животинска паст. Само малцина се поддали на любопитството си и понаобиколили площада пред паметника на местния герой от Априлското въстание Поп Груйо, за да погледат отстрани човеци или животно ще надделеят в битката.

Лакърдията в най-добрата ловджийска традиция как петима смели авджии надделяват над 500-килограмов звяр се оказа крушка без опашка. В нея истински са крокодилът и селото, шегуват се местни зевзеци.

Оказало се, че известен местен препаратор с международен авторитет, който от години работи в някои от най-екзотичните държави в света, получил необичайна поръчка от заможен бизнесмен. Богаташът закупил кожата на убит преди две години алигатор и ангажирал специалиста да препарира земноводното.

Професионалистът опънал статив пред местната таверна и започнал да работи. Хорските приказки обаче на бърза ръка дали живот на безжизнената кожа и се родила "сензационната" новина за дрането.

Хубаво, че алигаторът не порасна до 10 метра и че борците не се оказаха роми, защото току-виж вашето "Столипиново" тръгнало с чепици от крокодилска кожа, майтапят се баненци и с усмивка допълват, че за късмет вестта не е събрала търсачи на силни усещания, които да дирят земноводни я в местната река Луда Яна, я в многобройните минерални извори.

Тая работа я оставяме на русенци, които периодично откриват крокодили в Дунава, или пък на елховци - в Тунджа, шегуват се още баненци. Не на майтап те коментират, че алигаторската истерия вероятно се дължи на завист или натиск срещу баненския препаратор и възпитаник на Пловдивския университет заради честите му сигнали за екологични проблеми в района.