Осъденият на доживотен затвор в Иран за наркотрафик българин Живко Русев ще бъде върнат в България.

Трансферът от Ислямска република Иран у нас на Живко Стефанов Русев, изтърпяващ наказание от доживотен затвор в затвора "Евин" в Техеран, е извършен на 26-ти срещу 27 август.

Живко Русев бе арестуван от иранската полиция на 20 септември 2008 година на паркинг в покрайнините на град Табриз, Ислямска република Иран. В управлявания от него товарен автомобил с български регистрационни номера бе намерено голямо количество хероин. На 2 ноември 2009 година трети състав на Революционния съд на област Табриз, Ислямска република Иран, произнесе присъда "доживотен затвор" срещу Русев за неговото съучастие в контрабанда на 338 кг хероин. След обжалване от Главния прокурор на Иран, на 17 септември 2011 година присъдата "доживотен затвор" бе потвърдена с решение на втори състав на Революционния съд на област Табриз и влезе в сила.

В настоящия момент Русев се намира в Софийския централен затвор. Извършеният трансфер е осъществен при тясната координация и взаимодействие между Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България и Министерството на външните работи, съобщиха от институциите.

След 4 месеца в неизвестност шофьорът на ТИР Живко Русев от Гълъбово беше открит в ирански затвор. 55-годишният тогава Живко бил арестуван през септември 2008 в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога. Властите в Техеран обяснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му. Повече от 230 души бяха екзекутирани през 2008 г., срещу 317 през 2007 г. Убийството, изнасилването, въоръженият грабеж, трафикът на наркотици и изневярата са престъпленията, за които в Ислямска република Иран се прилага смъртно наказание.