Музей на виното ще бъде открит в събота в най-древния винарски регион в страната – Мелник. Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански тази година чества своя 10-годишен юбилей. Празникът ще бъде отбелязан с новата и атрактивна придобивка, която ще помогне за развитието на винения туризъм.

Музеят на напитката на боговете се намира в избата на хотел в най-малкия ни град. Богата експозиция от вина е подредена в няколко зали. Посетителите ще могат да проследят историята на виното и винопроизводството през хилядолетията. Музеят разполага с дегустационна зала, в която гостите ще имат възможност да отпият от божествената напитка и да открият своето вино. Специална зала е изградена по древна мелнишка технология, в нея е подредена постоянна отворена изложба на специална секция мелнишки вина, произведени от винарските изби на регион Средна Струма, които са за продажба.

Колекцията към момента наброява около 400 бутилки, като сред тях има и скъпи експонати. Като консултанти при подбора им са привлечени местни енолози, които ще дават на информация и ще разказват историята на лозарството и винопроизводството в региона. Хотелиерите от Сандански и Мелник очакват атрактивната сбирка да се превърне в една от туристическите атракции в Югозападна България. За церемонията по откриването са поканени зам.министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.