Служебното правителство поиска оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде репортер на БГНЕС.

Поискана е оставката на председателя на ДКЕВР Боян Боев, на Лиляна Младенова и на Еленко Божков. Ако зависеше от мен бих поискал още оставки, защото решенията и предложенията, които излизат от тази комисия са не работещи на този етап, заяви след заседанието на кабинета служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Ако видите, във всички сектори на правителството ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото, заяви Щонов. Той добави, че регулаторът не се смена от Министерство на икономиката и енергетиката, а от целия Министерски съвет.

Според него, имало хора в енергетиката, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор 10 години. Те задълбочават ситуацията, добави той.

Вицепремиерът Екатерина Захариева добави, че на Боев, Младенова и Божков е поискана оставка и тримата са казали, че до четвъртък че ще помислят дали да я дадат. Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение, каза още Захариева.

Преди това служебният премиер Георги Близнашки определи ситуацията в енергетиката като тежка. Общо задълженията на НЕК към момента достигат 3 млрд. и 800 млн. лв. Необходими са спешни мерки, експертите дават мрачна картина, необходим е нов ценови модел. Дълго време се взимаха непоследователни решения, като задържане на цените, ДКЕВР е длъжник на обществото, направиха се твърде много грешки, заяви Близнашки и добави, че всичко това ще бъде разисквано в Енергийния борд. Според него, въпросът е как да се минимизират загубите и каква цена ще плати обществото, заради грешките и слабостите, които са допускани в тази сфера.