Кърджалийска област е най-тежко засегната от болестта "син език", 2000 овце умряха, фермерите са в шок, а прокуратурата мълчи. Това заяви председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Миналата седмица Синапов внесе в Главната прокуратура жалба с настояването да бъдат разкрити виновниците, допуснали бързото разпространение на заразата с бездействието си.

Днес той изрази възмущение от липсата на държава. "Какво прави държавата, за да предпази животните и хората от смърт - нищо. Колкото се намеси с мерки срещу "синия език", толкова мисли и за ебола, сега измират животни, утре и хора, а прокуратурата недопустимо мълчи", коментира Синапов. Според него в региона няма нито едно животновъдно стопанство без заболели овце, въпреки купищата антибиотици, които им се дават. Той предупреди, че догодина напролет агнетата ще бъдат драстично малко, тъй като сега е периодът на заплождането, но овцете са болни. Заради опасната зараза фермерите сами са преустановили предаването на мляко, изкупувало се само от стопанства, които не се третират с медикаменти. Проблемът не е само в измиращите или болните животни, а и в гибелта на целия сектор, нищонеправенето убива животновъдството в България, виновни са много правителства от прехода, подчерта Синапов.

За разлика от него, регионалният директор на Агенцията по безопасността на храните в Кърджали Георги Грозев оптимистично увери, че пикът е отминал, а смъртта на 1 600 - 2 000 овце от общо 86 000 в региона не говори за пандемия.

"Факт е, че има болест по дребните преживни животни, можем да се борим, но трудно. Цялата област гори, навсякъде има огнища на заразата. Допреди два дни 5 екипа третираха с инсектициди рисковите ферми във всичките 7 общини, сега работят два екипа. Животновъдите трябва и сами да се грижат за добитъка и стопанствата си, защо в село Дрангово, например, няма нито едно заболяло животно, но там хората спазват стриктно указанията ни", коментира Грозев. Той изрази увереност, че тъй като вече не валят дъждове и нощите застудяха, комарите, причиняващи тежкия вирус ще си отидат и ситуацията ще се овладее. Екарисажните автомобили пътуват три пъти седмично, кметовете по места организират транспортирането на труповете до пунктовете, допълни Георги Грозев.

Свободни места за 9 ветеринари обяви междувременно Бюрото по труда в Кърджали.