Токът плавно ще расте. За да изчистим нещата за година, хората ще трябва да плащат с 50% по-скъп ток. Но дори и това да стане, ако не се реформира секторът, нещата ще се повторят после. За следващата година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева загуби. В момента компанията има пасив от 2,9 млрд. лева. Така общите загуби ще станат 4 млрд. лева, ако се продължава така. Това обяви пред bTV служебният икономически министър Васил Щонов.
„Сектор енергетика е в тежко състояние. Решенията от последните 5-10 години не са били адекватни, а състоянието на компанията се е влошило много в последната година и половина. Просто секторът е управляван нехайно”, обясни служебният министър.

Той добави, че НЕК има около 3 млрд. лева приходи на година. „В този момент дружеството е в много тежка финансова ситуация. Нужни са тежки последователни мерки, за да започнем да излизаме от тази ситуация. Това, което е липсвало в сектора, е последователност. На хората на власт им харесва да сключват големи проекти, а след 10 години проектът може да се обърне срещу нас. Вместо да има някаква прогноза в увеличението на цента тока, има увеличение, после намаление – няма последователност. Има редица решения и озадачаващи ходова от управляващите в миналото. След като сме добили реална представа за сектора, сега ще вкараме програма от мерки в Енергийния борд, за да се постигне последователност”, обясни министърът.