С 25% е скочил ръстът на туристическите посещения в древната римска крепост Абритус край Разград. Статистиката сочи, че през последната година археологическият комплекс е бил разгледан от 10 000 посетители, докато през 2012-а те са били 7500. Според директора на музея Иван Иванов, потокът е още по-многоброен. Голяма част от туристите се разхождат из каменния кастел, без да разглеждат закритата експозиция, за което се плащат билети. Данните си историците черпят само от броя на продадените пропуски, което не включва разходките из крепостта.

Бумът на туристи е резултат на целенасочените усилия на местната власт да популяризира културно-историческото наследство на Разград. В момента крепостта, сред чиито стени е намерил смъртта си римски император Деций Траян, се модернизира, за да предлага съвременни атракции. Отлично запазените археологически останки са достъпни за любителите на историята 24 часа в денонощието. Соларни системи заливат със светлина руините на древния град нощем.

Дискусията, организирана от "Стандарт" в Разград в рамките на кампанията "Чудесата на България", помогна много за популяризирането на дестинацията, категорични са в кметството. "Паспортът на туриста", който "Стандарт" издаде за читателите си, е магнит, който привлича посетители в Абритус. Идват да си удрят печати все повече хора. Най-често това са семейства с деца, решили да обиколят картата с "Чудесата на България", както това са правили бабите и дядовците им преди десетилетия, когато хит бяха обиколките на 100-те туристически обекта у нас. Любителите на печати обещават да направят пълен комплект от доказателства, че са обиколили цялата карта, включена в кампанията на "Стандарт", разказват музейните работници от Разград.