През почивните дни в Сирия е убит американец, който се е сражавал за „Ислямска държава“, съобщи Ен Би Си Нюз. Активисти на Свободната сирийска армия са намерили тялото на 33-годишния Дъглас Маккейн след сражение с бойци на „Ислямска държава“. У него са намерени американски паспорт и 800 долара.
Официални лица на САЩ и членове на семейството са потвърдили смъртта на рапъра и любител на баскетбола. Жителят на Сан Диего е влязъл в Сирия преди няколко месеца, става ясно от негови постове в Туитър.

Маккейн е роден в Южна Калифорния през януари 1981 година. След това се е преместил в Минесота, където е посещавал гимназия Робинсдейл Купър в Ню Хоуп и е играл за гимназиалния баскетболен отбор.

Стари приятели от училище го описват като безгрижен тинейджър,който не е бил религиозен. „Беше бъзиклия в гимназията. Дъг беше забавен човек. Играеше баскетбол, шегуваше се много, имаше страхотно чувство за хумор. Разбираше се с всички... Не беше добър атлет, но обичаше да играе“, каза негов съученик за Ен Би Си. Друг приятел казва за него, че е „добър човек, който е обичал семейството и приятелите си“.

Според постовете му в Туитър Дъглас е приел Исляма през 2004 година. Наричал се е „Дуал Робът на Аллах“. С времето постовете му стават все по-пламенни към религията. Дъглас е прекарал известно време в Швеция, където се е изявявал като рапър.

След като се е върнал от Швеция в Сан Диего, той известно време е работил в сомалийски ресторант. Негов познат от заведението за хранене сподели, че той е бил нормален човек, „който е искал да бъде само добър мюсюлманин“.

Страницата му в MySpace съдържа джихадистки послания и негови снимки с Корана. „Коранът е единственото нещо, от което имам нужда в този грешен живот“, гласи негов коментар. През април Маккейн пуска в Туитър превод на реч на гововорител на „Ислямска държава“, а скоро след това той е бил забелязан в Турция.

През май Маккейн започнал да възхвалява навършването на едно десетилетие, откакто е приел Исляма. Също започнал да изпраща съобщения и да се сприятелява в мрежата със самопровъзгласили се джихадисти.

На 9 юни негов пост в Туитър до активист на „Ислямска държава“ гласи: „Скоро ще дойда при вас момчета“.

По-късно той съобщава в Туитър: "Вече съм с братята".