Националната електрическа компания увеличава от 1 септември с 16% цените на тока за фирмите, които не участват в свободния пазар на електроенергия.

Това стана ясно от сайта на НЕК, както и от нейни писма до енергото, пише "Преса".

Поскъпването ще засегне близо една пета от бизнеса в България, сочат данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Сред засегнатите има дружества със значителна социална роля - фирми на "ВиК", поделения на Националната компания "Железопътна инфраструктура", обекти на "Напоителни системи", болници, училища и университети.

Голяма част от групата на потърпевшите са бюджетни предприятия, които имат някакъв дълг за ток. Докато той не бъде платен, те нямат възможност да излязат на свободния пазар. Съответно от идната седмица ще плащат по-скъп ток като клиенти на доставчиците от последна инстанция. През септември м.г. цената на енергията, която енергото е плащало на НЕК за снабдяването на тези потребители, е била 109,37 лв. за мегаватчас. От февруари т.г. тя е увеличена на 112,79 лв. и се запазва такава до края на юни. После всеки месец се вдига. От юли става 120,39 лв., от август - 145,00 лв., а от 1 септември ще бъде 167,68 лв. Така само за година токът за тези консуматори ще поскъпне с 53%.