Училища, големите болници в страната, ВиК компании и още редица бюджетни организации, получаващи ток от свободния пазар ще бъдат сюрпризирани от по-високите си сметки за ток, които ще получат през септември. Това ще се случи след като през последните няколко месеца Националната електрическа компания увеличи драстично цените за доставка на електроенергия към група участници от свободния пазар. Става дума за потребителите, използващи услугите на Доставчиците от последна инстанция (ДПИ), към които са свързани голяма част от потребителите средно напрежение и част от тези на ниско напрежение. Такива доставчици в момента са енергийните компании ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“, но те купуват енергията за потребителите си от НЕК. Потребителите в тези групи са именоо училищата, големите болници и голяма част от ВиК компаниите у нас.

От НЕК обаче ударно вдигат цените през последните няколко месеца. Така ако потребителите в ДПИ-групите са получавали ток за около 112 лв./мвтч през юни, то за септември той вече ще струва по 167,68 лв./мвтч, обясниха от едно от електроразпределителните дружества у нас. На практика само за четири месеца цената на тока за тези учреждения се вдига с над 40%, за да се попълнят сметките на НЕК. Справката показва, че за август определената от НЕК цена е 145 лв./мвтч без ДДС. Два месеца по-рано тя е била 112 лв./мвтч.

Припомняме, че фирмите Доставчици от последна инстация, предлагат електроенергия на потребителите, които по закон трябва да работят на свободния пазар, но не са си намерили друг търговец на ток. Според експерти това не е най-подходящият вариант за принуждаване на потребителите да си намерят друг доставчик на електроенергия.

Припомянме, че вдигането на цените е одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране след започването на работа на балансиращият пазар на електроенергия у нас. За момента обаче няма яснота за механизма, при който НЕК увеличава цената на тока за клиентите на ДПИ.

Заради увеличението на разходите на тези бюджетни и общински организации няма яснота какви пари ще са им нужни и дали в бюджетите на общини, болници и училища има свободни пари за покриване на по-високите сметки. Отделно някои ВиК дружества ще поискат вдигане на цените на водата, за да могат да покрият разходите си за електроенергия.