Виталий Кличко се отказа от титлата си шампион в тежка категория на Световния боксов съвет (WBC), за да се концентрира изцяло върху политиката, съобщават световните агенции. Украинецът е лидер на партия УДАР.

От WBC обявиха Виталий Кличко за почетен шампион. Това означава, че ако Кличко реши да се върне в професионалния бокс, той ще е първият съперник на претендента за титлата.

„За мен е огромна чест да съм носител на титлата на WBC, освен това от федерацията ми оставят и възможност за завръщане на ринга. Сега обаче не мога да мисля за това, защото всичките ми мисли са свързани с Украйна. Нейните граждани се нуждаят от мен. Брат ми Владимир ще подобрява спортните си постижения, а аз винаги ще съм до него и ще го подкрепям, както той ме подкрепя в политическата ми битка", заяви Виталий по повод овакантяването на пояса.

Украинецът, който има 45 победи с 41 нокаута и 2 загуби в кариерата си, не е защитавал титлата от 15 месеца. WBC няколко пъти се съгласи да отложи въпросния двубой по негова молба.

Сега новият носител на шампионския пояс на WBC ще бъде определен в нов мач между Бърмейн Стивърн (23-1-1, 20 КО) и Кристобал Ареола (36-3, 31 КО), които са двамата основни претенденти на съвета.