Президентите Владимир Путин и Петро Порошенко се ръкуваха на международен форум, посветен на кризата в Украйна, предаде АФП.

Двамата се срещнаха в беларуската столица Минск, където се провежда среща между Митническия съюз (Беларус, Русия и Казахстан) и Украйна. Във форума участваха и върховната представителка на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Това са първите реални преговори между двамата, досега те размениха мисли за 10-на минути, докато стояха прави по време на церемония във Франция по повод тържествата за 70-годишнината от откриването на т. нар. Втори фронт срещу хитлеристка Германия.

"Кризата в Украйна не може да бъде разрешена по силов път, заяви руският президент на срещата на лидерите на Митническия съюз с Порошенко. Готови сме за разменим мнения по създалото се в Украйна остро кризисно положение, което съм убеден, че не може да се разреши чрез по-нататъшно изостряне на силовия сценарий, без да се отчитат насъщните интереси на югоизточните райони на страната, без мирен диалог с техните представители", посочи Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Целта на пребиваването ми в Минск е да бъде спряно кръвопролитието и да започне процес за търсене на политически компромис. Интересите на Донбас трябва и ще бъдат отчетени", заяви на свой ред Петро Порошенко. Той добави, че мирният му план за разрешаване на кризата в Украйна остава актуален. Украинският държавен глава се обърна към тримата президентите още веднаж "видят този план и да го приемат". Той също предложи да бъде създадена мониторингова група, която да проследи щетите на Митническия съюз от асоциирането на Украйна с ЕС.