"Загорка" АД обяви днес, че е постигнато споразумение "Хайнекен" да придобие косвеното акционерно участие на Coca-Cola HBC в българската пивоварна.
Така акционерният дял на "Хайнекен" в "Загорка" АД се увеличава на 98,86%. Сделката подлежи на одобрението на регулаторните органи в България и се очаква да стане факт през четвъртото тримесечие на 2014 г.

"Загорка" оперира с една пивоварна фабрика в гр. Стара Загора. По време на 20-годишното сътрудничество между "Хайнекен" и Coca-Cola HBC, "Загорка" се превърна във водещ пивовар в страната. За последните седем години компанията е лидер на българския пазар на бира по приходи от продажби и има приблизително 29% пазарен дял в обем за 2013.

"Загорка" притежава богато портфолио от марки, сред които водещия бранд Загорка, най-продаваната марка бира в България – Ариана, както и международните премиум брандове Heineken и Desperados.

"За нас има голям символизъм в това, че придобиването на дeла на CCH в нашата компания от "Хайнекен" се случва в навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването на "Загорка" към глобалното семейство на "Хайнекен". Имахме успешно и градивно сътрудничество със CCH; благодарни сме на акционерите си за възможностите, които успяхме да реализираме за компанията на българския пазар през последните 20 години.

В същото време, сме положително настроени към следващата стъпка в нашето развитие. Това още веднъж потвърждава дългосрочния ангажимент на "Хайнекен" да продължи да инвестира в "Загорка" и да движи бъдещия растеж на бизнеса си в България чрез портфолио от водещи местни и международни премиум марки, както и вдъхновяващи иновации“, коментира изпълнителният директор на "Загорка" Николай Младенов.

Пивоварна Загорка е създадена преди повече от 110 г. в Стара Загора. Още от откриването на „Бирарията“ през 1902 г. от д-р Кожухаров, пивоварната се превръща в символ на града, а Загорка в любимата бира на поколения българи.

През 1994 г. "Хайнекен" и CCH съвместно придобиват мажоритарна част от акционерния капитал на „Загорка“ АД. За последните 20 години повече от 133 милиона евро са инвестирани в пивоварната за модернизация на процесите и увеличаване на производствения капацитет. Днес пивоварната в Ст. Загора, в която работят 510 души, е една от най-модерните в региона на Централна и Източна Европа.

Като част от семейството на "Хайнекен" и водещ български производител на бира, "Загорка" се ангажирана да развива своя бизнес устойчиво и отговорно, като се фокусира върху областите, където може да повлияе: вода, СО2, устойчиви ресурси и отговорна консумация. През 2013 г. МОСВ отличи "Загорка" с наградата „Зелена България“ за бизнес с цялостен принос за опазване на околната среда.