След като Киев заяви, че е заловил десетима руски парашутисти, в интернет се появиха и видеозаписи, направени при разпитите им. Клиповете бяха разпространени от пресцентъра на т.нар. „антитерористична операция“, както официален Киев нарича действията в Източна Украйна

В записите руските военни обясняват, че
късно са разбрали, че влизат в украинска територия и че походът им всъщност не е учебен.
Повечето от тях говорят с тон на разкаяние и споделят, че едва сега са се запознали с реалната ситуация в Украйна – а тя сериозно се различава от онази, която средствата за масова информация в Русия представят.

Мъжете говорят за семействата си и за евентуалното си завръщане в родината. 

„Ако беше моя воля, никога не бих влязъл. Смятам Украйна за независима държава и ако има някакви проблеми да си ги решават вътре, сами“, казва ефрейтор Иван Милчаков.

„У нас по телевизията се говори, че бандеровците са лоши, а опълчението е добро. Но ето дойдох тук и попаднах в плен... Всичко ни се изясни пред очите... как са нещата всъщност.
Ние дори не знаехме защо идваме тук... Идваме тук като пушечно месо, не знаем защо“,
казва той.
„Мога да кажа, че всичко е измама. Няма никакви учения тук. Техника, танкове, артилерия (са) участници в бойни действия тук, на украинска територия“, казва Сергей Смирнов.

„Нищо не е както казват в нашите масмедии. А в нашите масмедии казват много неистини, ужасно много лъжат... Аз всъщност се запознах с тези хора тук,
които се отнасят с нас както към братя славяни, но им е обидно, че тези братя славяни са дошли при тях с оръжие.
Нещо, което не са очаквали от нас“, казва сержант Алексей Генералов.
„Защо? Това не е нашата война...“,
казва още той.

„Да, искам да се върна у дома, имам жена, скоро и бебе ще имам, имам и малка дъщеря... Не мога да знам (как ще ме приемат руските власти), няма да ни убият, но ще ни тикнат в затвор...
Знам какво се случва в момента, има война, наистина идва война между Украйна и Русия“, казва пък ефрейтор Иван Романцев.