Има пряка зависимост между скоростта на достъпа и нивото на интелигентност на студентите в различните щати на САЩ.

Високоскоростният интернет има решаващо значение за хай-тек фирмите, които разчитат в дейността си основно на мрежата. Едно скорошно проучване показва също, че бързата интернет връзка е предпоставка за наличието на по-умни хора.
Анализът на американската организация High Speed Internet разкрива пряка зависимост между интелигентността на студентите, оценявана чрез популярния тест ACT, и скоростта на интернет в различните щати.
В Топ 15 по този показател попадат щатите Вирджиния, Делауеър, Роуд Айлънд и Масачузетс, както и родният щат на Microsoft – Вашингтон. Наскоро в централата на компанията бе измерена една от най-бързите скорости на достъп в САЩ – 50,2 Mbps.
За сравнение, в щати с бавен достъп до интернет като Аляска, Кентъки и Западна Вирджиния, студентите показват по-нисък среден резултат в тестовете ACT. Има, разбира се, и щати, които са изключение от правилото. Така например, в Мичиган, където скоростта на интернет е най-висока, студентите са едва на 41-во място по ACT.


Като цяло обаче, изводите от проучването развенчават мита, че интернет и технологиите намаляват нивото на интелигентност на хората. Изследването може на да насърчи преподавателите да включат повече технологии в процеса на обучение.