Мартин Димитров обяви категорично, че е готов да се раздели със "Синьо единство", но няма да напусне Реформаторския блок.

"Няма да напусна на никаква цена Реформаторите и ще посъветвам много други хора да направят същото, защото цената на евентуално напускане на блока би била много висока", коментира бившият лидер на СДС пред bTV.

По думите му всяко брожение при Реформаторите е добре дошло за зложелателите на бъдещата коалиция, а и ще бъде много пагубно за България.

"Няма друга алтернатива на сегашното управление освен Реформаторския блок. Нямам никакво намерение да излизам от този блок. Бих напуснал "Синьо единство", за да остана в блока”, повтори той още веднъж.
Според него, ако сега някой напусне блока, то той трябва да е готов да се яви самостоятелно на изборите.

На свой ред Петър Москов от ДСБ обяви, че на среднощното заседание на Реформаторите вчера е било взето решение за подписването на коалиционно споразумение в четвъртък за обединение на 5 партии.

"Оказа се че шестата - "Синьо единство", няма мандат да го подпише", уточни Москов и настоя, че блокът остава отворен за формацията на Надежда Нейнски, ако тя получи мандат за преговори и за вливане в коалиционния формат.

"В Реформаторския блок сенки и призраци от миналото няма да виреят", зарече се той.

Петър Москов категорично обяви, че към настоящия момент Реформаторският блок е алтернатава на БСП, ДПС и ГЕРБ.

"Нашата цел е да вървим напред с конкретни стъпки, първата от тях е оставката на правителството, втората е съставяне на програмно правителство с ограничен мандат, което да направи спешни промени в икономиката и правосъдието и да подготви документите и структурата на бъдещото Велико народно събрание. Ако всички сме съгласни, че ни трябва коренна промяна, то това става през нова Конституция", каза той.

По думите му основният орган на блока ще продължи да бъде Гражданският съвет, в който влизат 12 партийни лица и още 27 независими експерти, които консултират партиите от блока и който ще взима важните партийни решения.

"Оперативното ръководство на блока ще се осъществява от Изпълнителен съвет от около 20 души, който в структурата си ще има председателство и говорител на блока", допълни той.

В заключение Петър Москов категорично отрече, че именно бъдещото лиредство на Реформаторите е в основата на раздорите им.