На 21 август при специализирана акция на служители на икономическа полиция е задържано 45-годишно лице в момент на извършване на престъпление, свързано с предоставяне на договор покупко-продажба на автомобил.

Акцията се реализира след задълбочена проверка по сигнал в сектор "Противодействия на икономическите престъпления" като е установено, че въпросното лице е предоставяло договори с печат на нотариус с отнети права.

Новината бе съобщена от областния директор на ОДМВР - София Мариета Иванова и окръжния прокурор на София Наталия Николова.

До този момент е установено, че задържаното лице е предоставило между 10 и 15 договора за покупко-продажба на автомобили, като за тази услуга е получавал между 150 и 200 лева. Клиентите му са се свързвали с него по телефона и са получавали подпечатаните с печат на нотариус Емануил Каракашев договори, като са предоставяли единствено лични документи и документи на автомобила, спестявайки цялата останала документация и най-вече документи за платени данъци.

"Желанието ни е чрез медиите да бъде преустановена тази практика и съответно хората да имат предвид, че договорът за покупко-продажба на автомобили се прави по установения ред – в кантора от нотариус, а не извън работно време и т.н.", обясни окръжният прокурор на София.

Вчера е взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража на задържаното лице и е образувано досъдебно производство от районната прокуратура в Етрополе. В колата на задържаното лице е открит печат на нотариус Каракашев, за който е установено, че е с отнети права още през 2011 година. Техническа експертиза е доказала, че предоставеният в момента на акцията договор е подпечатан с открития по-късно печат.

Възможно е да са извършени и по-голям брой престъпления, но за момента следствието има данни за около 10 - 15 случая, основно на територията на Етрополе и Ботевград. Задържаното лице е осъждано, като един път е освободено с административно наказание, а вторият път е осъден с изпитателен срок от 6 месеца, като акцията е извършена в изпитателния му срок.

На този етап няма информация дали са купувани и продавани крадени автомобили. По отношение на мотива на купувачите и продавачите да процедират по този начин Наталия Николова коментира, че мотивите са различни и субективни, но най-вероятно гражданите са изкушени от факта, че се изискват по-малко документи и най-вече от възможността да не заплащат своите неплатени данъци. В процес на изясняване е от колко време е функционирала схемата, но на този етап записаният в обвинението период се отнася за времето между 21 февруари - 24 март 2014 година.

Задържаното лице е безработно и на този етап не е дал обяснение за своите действия. Все още не е разпитан нотариусът, чиито печат е стоял върху договорите, но ще бъде разпитан скоро, обясни Николова. На по-късен етап ще стане ясно и какво ще се случи със сключените до този момент договори чрез разбитата схема.

Продължават процесуално-следствените действия по убийството на Семко Семков, съобщи прокурор Николова. Работи се непрекъснато и се проверят различни данни и всички възможни версии. Разследването върви бавно, защото лицето е с многобройни и разнородни дейности, обяви окръжният прокурор с уговорката, че темата на днешния брифинг е друга и не би желала да коментира повече подробности около убийството в Ботевград.