Българите са започнали да ядат повече хайвер, скариди и миди. Това, показва анализът на пазара на риби и аквакултура на земеделското министерство. Вносът на консерви с луксозните стоки е скочил с около 30 на сто. Увеличава се и износът на наши рибни продукти за чужбина. С 200% повече рапани и с около 120% повече миди сме продали зад граница, предаде в. "Стандарт".

Основните страни, които внасят тази стока, са Южна Корея и Япония. Започва да расте интересът към рапаните ни и от китайски търговци. Най-много българска риба пък ядат румънците, показва анализът на МЗХ. Все повече български миди ще ядем от следващата година. Причината е в очаквания бум на нови мидени ферми, показва още анализът на земеделското министерство. Почти всички нови стопанства са изградени с пари от европейската програма за подпомагане на сектора. Лошата новина от анализа е поскъпването на морските дарове и риба заради намалените квоти за улов. Така рибата е поскъпнала средно с 15 на сто.

Очаква се обаче забраната за износ на риба в Русия да изиграе обратния ефект и да доведе до ново поевтиняване, коментират експерти от земеделското ведомство. Цацата и копърката са най-ловените риби у нас и представляват над 90% от целия морски улов в страната. Голям интерес се наблюдава и към бялата пясъчна мида, чийто добив е скочил с 1000% до 10,6 тона.