НЕК се разплаща редовно в почти пълен обем с компаниите, свързани с някои партии, а останалите получават под 50% от дължимите им суми, обяви във вторник вицепремиерът Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Тя допълни, че към първите фирми вървят месечните плащания, които надвишават 90% от дължимото. В същото време към тези, които нямат връзки, плащанията често не надвишават 50 процента.

Предстои да се изработи механизъм за равномерно разплащане с всички участници по веригата на производство и доставка на електроенергия съобразно постъпленията в НЕК. Захариева не изнесе конкретни данни за тези плащания, но обеща да направи това съвсем скоро.

Вицепремиерът допълни, че НЕК губи по 50 млн. лв. месечно заради ценовите решения на енергийния регулатор (ДКЕВР).

Захариева говори и за целта, която стои зад създаването на енергийния борд. По думите й бордът ще анализира ситуацията в енергийния сектор и причините, довели до тежкото състояние на сектора. Бордът ще отправя препоръки и предложения към държавните органи, които отговарят за политиката на регулирането.

Захариева каза, че не е правила политическа чистка в министерството. Тя обясни, че е освободила "неекспертни" назначения и е върнала в системата двама души, чиято професионална кариера е преминала в енергийния сектор.