Новият хит в автокражбите в момента е джамбазите да правят двойници на колите ни и да ги изнасят масово зад граница, пише "Телеграф". Разкритието правят високопоставени служители от МВР. Престъпната схема се вихри с пълна сила в последните няколко месеца, като на седмица поне 4-5 тузарски лимузини и джипове тръгват към чужбина с подправени документи и табели, сочат оперативните данни на ченгетата.
Най-крадените автомобили, които се пласират зад граница, са джип "Рейндж Роувър", "Тойота Ленд Круизър", както и возила от марките БМВ и "Ауди", разказаха разследващи. Веднага след като попаднат в ръцете на крадците автомобилите минават през опитни майстори пренабивачи.

"Те са толкова добре, че само познавач би могъл да хване, че се е бродирало върху рамата и шасито", смятат криминалисти. В същото време други бандити по престъпната верига изработват документите, които са досущ като истинските, само че не са издадени от КАТ. Данните в тях са на кола същата марка, модел, цвят и година като на някой нищо не подозиращ собственик. Именно затова се наричат и двойници. Изготвя се голям и малък талон, които надлежно минават в купувача.

"Регистрационните табели се поръчват основно в Гърция. После мулетата ги прекарват през зелена граница у нас. Монтират се на колите и всичко изглежда завършено", допълват ченгетата. По думите им цената на комплект от нови регистрационни табели и документите е 1500 лв. Никой не се е наемал да прави отделно номера или талон. Щом скъпарският джип или лимузина се клонира, тръгва по канали към държави, които не са членове на ЕС.

Причината е, че те нямат база данни,, в която да се засече, че даденият автомобил всъщност е дубльор. Обикновено дестинациите на двойниците са държави от Арабския свят или от бившите руски републики като Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и други. Други пък заминават към Албания, Македония, Сърбия и т. н. Имало и баровци от Украйна, които също поръчвали коли от България. Оперативните данни сочат, че обикновено свитите коли минават или през българо-турската граница, или през ГКПП Калотина.