Виена се е превърнала в център за европейските джихадисти, които планират да се присъединят към екстремистите във войната в Сирия, тъй като е лесно да пътуват през Балканите до Сирия, сочи проучване на в. "Дер Щандард".

Деветима арестувани джихадисти от Чечня планирали да използват този маршрут. "Конфликтът в Сирия привлича чуждестранни бойци от цяла Европа в Австрия. Пътуването от тук до Сирия е лесно и просто", сочи доклад на австрийската федерална агенция за защита на държавата и контратероризъм /BAT/. Документът сочи, че австрийската столица е мястото, където биват наемани и организирани джихадистите от Европа за пътуване до Сирия през западните Балкани. До момента в Австрия вярват, около 130 души от страната се бият като джихадисти в чужбина. Повече от половината родени в Австрия джихадисти имат родствена връзка с Кавказкия район и имат законно разрешение за пребиваване в Австрия. Останалите са предимно родени в Босна и Херцеговина и Турция.

Турция играе значителна роля за ислямистките мрежи – относително лесно е нейната граница със Сирия да бъде пресечена. Страната има връзки с противоречивото движение Мили Гьорюш, което също е активно в Австрия. В документа на ВАТ изрично е изтъкнато, че завръщащите се в Австрия от бойното поле джихадисти представляват заплаха. Притеснението е, че тези хора ще организират центрове за набиране на нови съмишленици. "Дер Щандард"пише още, че Австрия не може да се похвали с големи успехи в дерадикализацията на завръщащите се джихадисти.

Професорът по национална сигурност в американския колеж по военноморска война Джон Шиндлер писа в блога си наскоро, че "от години Виена служи като де факто база на ислямските екстремисти от Югоизточна Европа и е място за набиране, увеличаване и криене на средства и радикализиране, благодарение на австрийските закони и слаби правораздавателни механизми".