Проектът за операционна система с отворен код Linux навърши днес 23 години. На 25 август 1991 г. един млад програмист на име Линус Торвалдс съобщава за създадената от него като хоби свободна операционна система.
Вероятно без да осъзнава, Торвалдс започва начинание, което в следващите години ще се окаже изключително успешен проект, ангажирал десетки хиляди разработчици от целия свят.
И така, на днешния ден преди 23 години Линус Торвалдс разпространява имейл с молба за помощ в тестването на новата операционна система. Този маниер на работа не се е променил много оттогава досега и „създателят” все още изпраща имейли за новите версии.
В историческото си съобщение от август 1991 г. Линус Торвалдс пише, че очаква обратна връзка от потребителите за неща, които харесват или не харесват в системата Minix. „Всякакви предложения са добре дошли, но не обещавам, че ще ги приложа”, казва той.
С този имейл започна всичко в света на Linux. Днес платформата има солидно присъствие в сървърите, по-скромно в персоналните компютри, но и много силно влияние в редица други области.


В действителност, трудно е да се намери технология, която не е повлияна от Linux – било то телефони, таблети, телевизори или хладилници и автомобили. Общо взето, всички устройства с вградени чипове използват някаква разновидност на Linux- операционна система.
Отворената платформа работи на милиарди устройства и нейното влияние се увеличава експоненциално всяка година. Не си мислете обаче, че Линус Торвалдс е е най-богатият човек на планетата – Linux е свободен софтуер и всеки може да го използва, да го променя и да прави пари от него, но самият Торвалдс е създал системата не да печели от нея, а като хоби. Всъщност, Линус Торвалдс започва една „отворена” революция през 1991 г., която все още не е приключила. По-скоро това е само началото.