Американският журналист Питър Тео Къртис, отвлечен преди две години от сирийския клон на „Ал Кайда“, бе освободен, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от АФП.

Американецът бе отвлечен през октомври 2012 г. в южния турски град Антакия на път за Сирия.
Къртис е бил предаден на представители на ООН чрез посредничеството на Катар. Кери съобщи, че за освобождаването му американските власти са работили съвместно с над 20 държави.

Журналистът е напуснал Сирия и скоро ще се завърне в САЩ, съобщи съветничката на президента Обама за националната сигурност Сюзан Райс.
Във видеоклип, появил се докато Къртис бе в плен, той заявява, че е журналист от Бостън, Масачузетс, и че получава добри грижи.
По данни на ООН той е един от 20-те журналисти, за които се смята, че са изчезнали в Сирия.

В изявление на Белия дом се посочва, че президентът на САЩ Барак Обама „споделя радостта и облекчението” след освобождаването на Къртис. „Ние обаче продължаваме да се молим за американците, които остават в плен в Сирия и ще продължим да използваме всички възможни механизми за освобождаването им”, се казва още в изявлението.

Освобождаването на журналиста става само дни след показната екзекуция на друг негов колега – Джеймс Фоли, който също беше отвлечен преди две години.