Останки от кости на котки отпреди 5 300 години бяха открити в китайско село. Те са първите знаци, даващи представа кога започва отглеждането на котки като домашни любимци.

Това обясни професорът по археология от Университета "Вашингтон" в Мисури Фиона Маршал, която е един от съавторите на изследването, проведено с помощта на китайски учени. Авторите са използвали датиране с радиоактивен въглен на костите н най-малко две котки, както и на кучета, гризачи и други животни, които бяха открити при разкопки край селото. Анализи на различни изотопи показват, че прасетата, котките и кучетата от древното селище, са се хранили с култивирано просо. Анализите по-конкретно показват, че котките са се хранели с плъхове, които ядели складираното от селяните просо.

"Тези данни подсказват, че котките били привлечени в древните селища от малките гризачи, които живеели хранейки се с отгледаните от селяните зърнени храни", обяснява проф. Маршал. Други признаци дават основания да се мисли, че отношенията между котките и селяните са се развивали в посока сближаване. Така например една от котките, чиито вкаменели кости са намерени от учените при разкопките, била възрастна. Това показва, че той оцелявал без затруднения в селото. Друга котка се хранела по-малко с гризачи отколкото с просо, което показва, че вероятно селяните са я хранели. Макар и тези котки все още да не били домашни, те живеели в близост до хората и отношенията им са били взаимно изгодни, казва още проф. Маршал.

Тя припомня, че досега се смяташе, че опитомяването на котките в Китай е отпреди около 2 000 години. До момента при липса на ДНК анализ, събраните и признати данни за опитомяване на котки, датират отпреди 4 000 години в Египет. Това се доказва чрез многобройни рисунки по необорим начин. Следващият етап в китайското изследване ще бъде да се определят отношенията между първите опитомени китайски котки и тези в Египет, добавя професорът. "Ние не знаем още дали тези котки в Китай не идват от Египет". До момента за опитомяване на котки се смяташе, че е правено в Египет и Близкия изток. За пръв път има данни, че котките са били опитомявани и в Китай, при това толкова рано.