Британските спецслужби са установили самоличността на човека, който в началото на седмицата уби жестоко американския журналист Джеймс Фоули, съобщава "Сънди Таймс".

Според вестника главният заподозрян е 23-годишният Абдел Маджид Абдел Бари. Миналата година той напуснал богатия дом на родителите си в западен Лондон на стойност един милион британски лири (1,7 милиона долара) и се предполага, че се е отправил за Ирак. По-късно той публикувал в Туитър снимка, на която държи в ръце отрязана глава.

Министърът на външните работи Филип Хамънд, който отговаря за спецслужбите, заявил пред "Сънди Таймс", че е потресен от факта, че извършителят на жестокото убийство е израснал във Великобритания. Този човек предаде абсолютно всички британски ценности, подчертал Хамънд.

Според него това е поредното потвърждение, че ислямският екстремизъм не е проблем само на Ирак или на Сирия. Ако терористите в тези страни не бъдат спрени, те скоро ще получат плацдарм да извършват атаки в западните държави.

Както вече бе съобщено, групировката Ислямска държава разпространи в интернет видеозапис с екзекуцията на Джеймс Фоули. Джихадистът убиец е с черна маска, но от записа се чува, че говори с акцент, характерен за жителите на лондонските предградия.