Исландският вулкан Бардарбунга започна да изригва под леда на най-големия ледник в Европа. Властите обявиха "червен код на тревога" за авиацията, съобщи Асошиейтед прес.

При оглед с хеликоптер не са забелязани пропуквания на леда.

Полетите над ледника обаче вече са забранени, но до затваряне на цялото въздушно пространство на Европейския съюз едва ли ще се стигне, смятат от Европейската комисия.

Според експерти може да бъде попречено на въздушния трафик над Северна Европа.

Вулканичната пепел представлява сериозна опасност за самолетите, тъй като нейни частици, попаднали в двигателите, могат да извадят машината от строя.
Изригване на друг исландски вулкан през 2010 г. за шест дни парализира въздушния трафик над голяма част от Европа и доведе до големи загуби за авиопревозвачите.

След почти вековно затишие Бардарбунга "се събуди" миналата седмица. Хиляди слаби земни трусове бяха регистрирани под повърхността на ледника.
Зоната на 320 км източно от столицата Рейкявик е необитаема.

"Сеизмичните данни сочат, че магмата топи ледената покривка", заяви вулканоложката Мелиса Пфефер.

Тя посочи, че не е ясно кога или дали изригването ще стопи леда, който е с дебелина между 100 и 400 метра, и ще изхвърли пара и пепел във въздуха. Експертът уточни, че разтопяването на леда може да отнеме до един ден или пък изригването може да остане само под ледника.