Нивото на опасност за гражданите на Венецуела е най-високото в света, според публикуван индекс на гражданската сигурност на анализаторската компания "Галъп".

Както отбелязва телевизионният канал Univision, индексът отчита нивото на доверие в полицията, възприемането на нивото на безопасност на гражданите и регистрираните случаи на грабежи.

Във Венецуела на полицията не се доверяват 74% от анкетираните, само 19% от възрастните не се страхуват да излизат на улицата през нощта, а 22% съобщават, че или те, или техни близки са станали жертва на грабежи през изминалата година.

В същото време, според Службата на ООН по наркотиците и престъпността, по убийства Венецуела е на второ място само преди една страна - Хондурас, където броят им е 90,4 на 100 хиляди души от населението. Във Венецуела това число нараства до 53,7 на 100 хиляди души. Третото място е заето от централноамериканската държава Белиз (44,7).

Най-безопасната страна в Латинска Америка експертите определят Никарагуа, където властите успяват да държат престъпността под контрол, въпреки ниския стандарт на живот на населението.