Днес след кратко боледуване почина видния спортен деятел проф. Никола Хаджиев. Проф. Хаджиев е Ректор на НСА "Васил Левски" в периода 1979 - 1987 г. Той бе член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гимнастика и неин първи вицепрезидент през периода 1980-1984 година.

Проф. Хаджиев бе член на Българския олимпийски комитет и негов вицепрезидент от 1980 до 1990 г. През 1993г. инициира и създава Българска асоциация "Спорт за всички", която оглавяваше до момента. От 1994г. до момента бе Член на борда на директорите на Международната асоциация "Спорт за всички" /ТAFISA/.

Проф. Хаджиев бе основател и почетен председател на Балканската асоциация "Спорт за всички". През 1997г. е инициатор, създател и Постоянен председател на Националното научно сдружение "Спорт, стрес, адаптация".

Проф. Никола Хаджиев е дългогодишен преподавател в НСА в областта на структурата, организацията и управлението на гимнастиката и биомеханиката на гимнастическите упражнения.

Той е бил Председател на Специализирания Научен Съвет /СНС/ по Теория и методика на физическото възпитание и спортна тренировка /вкл. Лечебна физкултура/, а също така и член на Специализираната научна комисия към Висшата атестационна комисия при Министерския Съвет на Р.България.

Удостоен е със званието "Заслужил деятел на физическата култура и спорта". Награден е с орден "Кирил и Методий II степен" и два ордена на труда – златни.

Поклонението пред тленните останки на проф. Никола Хаджиев ще се извърши на 25.08.2014 (понеделник) от 11:00 часа в Многофункционална спортна зала, НСА, Студентски град .Погребението е от 12:30 часа в Държавен гробищен парк "Бояна".

Академичната общност на Национална спортна академия изказва искрените си съболезнования на семейството и близките на професора.