Според президента Барак Обама Ислямска държава, която завзе големи територии в Сирия и Ирак, представлява "тумор". Ако САЩ, които от две седмици бомбардират джихадистите в Ирак, искат да победят Ислямска държава, как смятат да го сторят?

За последните две седмици Пентагона извърши 93 атаки срещу цели в северен Ирак, за да защити американския персонал и да помогне на пешмергите (кюрдските бойци) и на иракската армия. Но ако Вашингтон е решен да се справи с Ислямска държава, въздушните бомбардировки трябва да са много по-интензивни.

"Нужна е мащабна кампания на бомбардировки. Използването на въздушната сила трябва да прилича на буря, а не на краткотраен дъжд" - заяви за АФП Дейвид Дептула о.з. генерал от ВВС, участвал в нахлуването в Афганистан през 2001 г. "Това трябва да е широкомащабна операция, денонощна, седем дни в седмицата. Натискът на военновъздушните сили трябва да е постоянен, за да може да се спре напредването (на джихадистите), да ги парализира и да ги извади от строя."

Според него Пентагона би могъл да повтори стратегията, приложена в Афганистан, когато бомбардираше талибаните от въздуха, давайки възможност на Северния съюз да напредва по суша.

САЩ имат приблизително 850 войници в Ирак, за да помагат на пешмергите и на иракските сили и за да защитават американците.

Ала две години и половина след изтеглянето на последния американски войник Барак Обама изключва възможността да изпрати сухопътни войски.

Дългосрочната стратегия ще се състои в изпращането на войски на място - иракски и кюрдски части, за да се бият с Ислямска държава", подчерта в петък заместник-съветникът по националната сигурност на американския президент Бен Роудс.

Джихадистите не признават границата между Ирак и Сирия. Както заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси, "може ли Ислямска държава да се победи, без да се атакува нейния клон, установил се в Сирия? - Отговорът е не."

Бен Роудс впрочем остави вратата отворена за сирийски вариант, тъй като по думите му "ние не се чувстваме ограничени от границите".

Според Антъни Кордесман от Центъра за стратегически и международни изследвания Вашингтон не би срещнал трудности да оправдае евентуална намеса в Сирия. "Позовавайки се на Устава на ООН, може недвусмислено да се докаже, че сирийското правителство не защитава Сирия и че (Вашингтон) е в състояние на законна самоотбрана" след екзекутирането на американския журналист Джеймс Фоули.

САЩ не биха могли да се справят с Ислямска държава сами по простата причина, че в конфликтите в Ирак и в Сирия в различна степен са замесени съседите на двете страни – Турция, Иран, Ливан и държавите от Персийския залив.

Някои смятат, че Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО, дава възможност на кандидатите за джихад прекалено лесно да преминават в Сирия.

Според Залмай Халилзад, който бе посланик на САЩ в Ирак, Вашингтон би трябвало да насърчи сътрудничество, обхващащо Иран, Турция и Саудитска Арабия.

Европейските съюзници на Вашингтон подкрепиха миналата седмица изпращането на оръжия на кюрдските бойци. За да оправдаят намесата си, САЩ няма да пропуснат, както посочи генерал Демпси, да изтъкнат рисковете, които крие завръщането в европейските страни на джихадисти.

Каква ще е обаче ролята на арабите сунити? Сунитите са около 20% от иракското население и се чувстват маргинализирани от шиитската власт до такава степен, че някои от тях проявяват толерантност към изстъпленията на Ислямска държава. Откакто Хайдар ал Абади бе определен да оглави иракското правителство, Вашингтон неуморно настоява да се даде положителен отговор на оплакванията на всички малцинства. Идеята е да се подтикнат сунитите да отхвърлят джихадистите, като "им се даде власт и заедно с това дял от приходите от петрола", обяснява Кордесман.