Двете най-големи непублични банки в Швейцария са на път да публикуват печалбата си, след като в продължение на два века информацията се пази в тайна, съобщава Bloomberg, цитирана от investor.bg.
Базираната в Женева банка Lombard Odier, основана през 1796 г., ще публикува финансов отчет на 28 август, по информация на служител на компанията, пожелал анонимност. Третата по големина банка в Швейцария по размер на управляваните активи и благосъстояние Pictet също ще публикува финансови резултати този месец. Под натиска на чужди регулатори двете компании прекратиха вековните си партньорски структури през януари, като заедно с това се задължиха да публикуват печалбата си.

Дотам се стигна, след като частната банкова индустрия на Швейцария, известна с добре пазената банкова тайна, попадна под лупата на безпрецедентни проверки от американските и европейските данъчни органи. Въпреки че двете банки не са уточнили кои цифри ще публикуват в отчетите си, информацията ще бъде много ценна за анализатори, инвеститори и мениджъри на публично търгувани активи, както и за самите клиенти на банките относно тяхното представяне. Lombard Odier и Pictet, които пазят парите на едни от най-богатите семейства в света, управляват около 630 млрд. долара на частни и институционални клиенти, по данни на банките. Швейцарските банки търсят начини да адаптират своите бизнес модели към новите регулаторни изисквания, според които държавните данъчни органи ще изискват от банките детайли за частните им клиенти и обмяна на информация на международно равнище.

Pictet е една от дузината банки, разследвани от правосъдното министерство на САЩ за подпомагане на американски граждани в укриване на данъци, докато Lombard Odier участва в американска програма за доброволно оповестяване на информация заедно с още над 100 банки в страната.