Американските власти с помощта на федералната разузнавателна служба на Германия предали на Дамаск информация за точното местонахождение на ислямистките лидери, твърди британският всекидневник "Индипендънт", като се позовава на неназован източник.

Според изданието възможно е това да обяснява факта, че сирийската авиация и артилерия са успели да нанесат точни удари по щаба на ислямистите.

Ако надвисне заплаха целият район на Алепо да бъде завзет от Ислямска държава в Ирак и Левантa като бъде установен пълен контрол над антиправителствените сили срещу режима на Асад, САЩ вероятно ще бъдат принудени открито или тайно да подкрепят сирийския президент, когото се опитват да свалят, отбелязва "Индипендънт".

В момента сирийските правителствени сили се сражават в района на град Рака, опитвайки се да удържат базата на ВВС Табка. Нейната загуба би открила пред терористите път към четвъртия по големина сирийски град Хомс.

При обсъждане в четвъртък на действията на САЩ на територията на Сирия председателят на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси заявил, че е невъзможно да се победи Ислямска държава, без да се предприемат мерки срещу частите на групировката, намиращи се на сирийска територия.